İyi Tarım Uygulamaları Nasıl Alınır ;
İyi Tarım Uygulamaları Belgesi almak için, İzmir'deki üretici firmaların uymak zorunda oldukları belli kriterler ve yapmak zorunda oldukları belirli işlemler vardır. Bunlara uyulmadan İzmir belgelendirme firmamızdan belge talep etmek mümkün değildir.
Tarımsal üretimin her aşamasının, yapılan her faaliyetin ve gerçekleştirilen her işin kaydının tutulması çok önemlidir. İzmir'de belges almak isteyen üreticiler, üretim sürecini başından sonuna kadar kaydetmelidir. Bu gereklilik, sistemin izlenebilirlik ilkesinin bir sonucudur. Satın alınan ya da kullanılan bütün girdiler, yapılan işlemler, alınan eğitimler ve her türlü detay kayıt altına alınmalı, ayrıca bu kayıtlar düzenli olarak ve özenle saklanmalıdır. Üretim alanlarının üretim geçmişi bile kayıtlar arasında yer almalıdır.
Gübrelemenin uygun zamanda ve miktarda yapılabilmesi için, toprak analizlerinin yılda en az bir kere yapılmış olması gerekmektedir. Toprak yapısına uygun gübre çeşidi ve miktarı belirlenip buna göre, önerilen miktarda ve zamanda gübreleme yapılmalıdır.
Üretici kuruluş, ayrıca çevre ve hayvan sağlığı, gıda güvenliği, işçi sağlığı ve güvenliği konularında ortaya çıkabilecek riskleri değerlendirmelidir. İyi Tarım Uygulamaları’na geçmeye karar verildiğinde, İzmir'de tarımsal üretim yapan kuruluşlar, bir takım unsurları göz önünde bulundurmak zorundadır. Örneğin, karar verme öncesinde, o üretim alanında daha önce hangi ürünlerin yetiştirildiği ve hangi tarımsal faaliyetlerin yapıldığı bilinmelidir. Üretim alanının insan sağlığına ve çevreye olan etkileri değerlendirilmelidir. Eğer kontrol altına alınamayacak riskler bulunuyorsa, bu alanlar kullanılmamalıdır.
Bunun arkasından, üretim yapılacak alanların su kaynakları ve çevresindeki olası kirlilik durumu araştırılmalıdır. Toprağın niteliği analiz ettirilmelidir. Sürdürülebilir su kaynaklarının bulunup bulunmadığı ve bu kaynaklardaki su kalitesi araştırılmalıdır. Komşu alanlardaki üretim koşulları mutlaka bilinmelidir. Bitki sağlığının yüksek tutulması ve zirai ilaç kullanımının en düşük seviyede olmasına önem verilmelidir.
Tarımsal üretim yapan kuruluşlar, bu anlamda üretime başlamak için, İyi Tarım Uygulamaları denetim ve belgelendirme yetkisi olan bir İzmir belgelendirme kuruluşuna başvurmak zorundadır. Bu yetkilendirmeyi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapmaktadır. Bu şekilde üretim sürecinin kayıt altına alınması sağlanmış olacaktır.
Üretim faaliyetleri başladıktan sonra, toprak işlenirken, toprağın fiziksel yapısını koruyacak ve toprak kaybını önleyecek tekniklerin kullanılması gerekir. Uygun zamanda ve miktarda gübre kullanmak için, toprak analizleri her yıl bir kere yaptırılmış olmalıdır. Zirai ilaç kullanımı ve gübreleme işlemleri, tamamen toprak yapısına bağlıdır.
Hastalık ve zararlılarla mücadele, Entegre Mücadele Teknik Talimatları’na uygun hareket edilmelidir. Önce doğal yöntemler kullanılmalı, kimyasal mücadeleye son çare olarak başvurulmalıdır. Kısaca bahsedilen bütün bu süreçler, İyi Tarım Uygulamaları uygulama kriterlerine uygun olarak gerçekleştirildiği takdirde, üretici kuruluşlar İyi Tarım Uygulamaları Belgesi almaya hak kazanırlar. İzmir'de belges almak için gereken tüm kriterlere uygunluğu sağlamak önemlidir.