İTU - İYİ TARIM UYGULAMALARI Kapsamındaki Ürünler ;
Hizmet Kategorileri
İTU - İYİ TARIM UYGULAMALARI ;
İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Nedir? İyi Tarım Uygulamaları (İTU), çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, doğal kaynakları koruyarak tarımda izlenebilirlik, sürdürülebilirlik ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla uygulanan bir tarımsal üretim biçimidir. İTU tekniğiyle gerçekleştirilen tarımsal üretim, hem sağlıklı gıda temin etmeyi hem de gelecek nesillere sağlıklı bir çevre ve doğal kaynaklar bırakmayı hedefler.
İTÜ Kapsamındaki Ürünler Yaş Meyve ve Sebze Tarla Bitkileri Kesme Çiçek ve Süs Bitkileri Fide ve Fidancılık Çay Hayvancılık Su Ürünleri İTU Faydaları Üreticilere Faydaları: Toprak Koruma: Erozyon ve tuzlanma gibi tehlikelerden korunarak, sürekli bol ürün alma imkanı sağlar. Maliyet Düşürme: Uzun vadede üretim maliyetlerinde düşüş ve kâr artışı sağlar. Pazar Avantajı: Sertifikalı ürünler, iç ve dış pazarda daha fazla tercih edilir. Sürdürülebilirlik: Entegre mücadele ve entegre tarım yöntemleri ile tarımın sürdürülebilirliğini sağlar. Rekabet Gücü: Perakendecilerle nitelikli anlaşmalar yapma imkanı sunar. Finansal Destek: Tarımsal desteklemelerden öncelikli faydalanma ve düşük faizli kredi avantajı sağlar. Çalışan Güvenliği: Üretimde çalışan kişilerin güvenliğini ve refahını artırır. Tüketicilere Faydaları: Gıda Güvenliği: Kaliteli ürün yetiştiriciliği ile gıda güvenliği ve insan sağlığı risklerini azaltır. İzlenebilirlik: Tarım ürününün kaynağı hakkında yeterli bilgi sunar. Kalite Güvencesi: Tüketicilerin kalite ve gıda güvenliği taleplerini karşılar. Perakendecilere Faydaları: Halk Sağlığı: Kaliteli ürün yetiştiriciliği sayesinde sağlık endişelerini ortadan kaldırır. Anlaşma Kolaylığı: Üretici ile nitelikli anlaşma olanağı sağlar. Talep Artışı: Tüketicinin ürüne güveniyle talep artışı beklenir. Yasal Uygunluk: Yasal düzenlemelere uygunluk sağlar. Çevreye Faydaları: Zarar Azaltma: Korumacı yönetim planlarıyla tarımın çevreye zararını azaltır. Biyolojik Çeşitlilik: Sürdürülebilir doğal hayat ve biyolojik çeşitliliği korur. İyi Tarım Uygulamalarına Göre Üretim Nasıl Yapılır? İTU, bütün tarımsal faaliyetlerin kontrol ve denetim altında yapıldığı bir üretim biçimidir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından sertifikalandırılır. Üreticilerin, yetkilendirilmiş bir kuruluşla sözleşme imzalaması zorunludur.
Üreticilerin Görev ve Sorumlulukları:
Gübre ve bitki koruma uygulamalarını kayıt altına almak. Bitki koruma ve hayvan sağlığı ürünlerini tavsiyeye uygun kullanmak. Hastalıklar, zararlılar ve yabancı otlarla mücadele yapmak. Toprak, su, çevre ve insan sağlığını koruyucu tedbirler almak. Toprak ve yaprak analizleri yapmak ve sonuçları kayıt altında tutmak. Sulama suyunu analiz ettirmek ve önerilen miktar ve metotlarda uygulamak. İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası Nasıl Alınır? İTU’ya uygun tarımsal üretim yapmak isteyen üretici veya üretici birliklerinin, ürünlerini belgelendirmeleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Yetkilendirilmiş Kuruluşlar (Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu) aracılığıyla gerçekleştirilir.
Üreticiler, bireysel veya grup halinde sertifika alabilir. Üretici bir danışmandan destek alarak ya da kendi çabasıyla İTU yönetmeliğine uygun üretim sistemi kurar ve yetkili bir kuruluşa başvurarak gerekli denetimi yaptırır. İTU kontrol noktaları ve uygunluk kriterlerine göre yapılan denetim sonucunda başarılı olan üreticiler sertifikalarını alabilir.
İyi Tarım Uygulamaları İTÜ BELGESİ SIKÇA SORULAN SORULAR ;